2021-11-09 14:51:03• hírek • MTI

Lengyelországban gyártott Black Hawk helikoptereket kap a román katasztrófavédelem

Tizenkét, Lengyelországban gyártott, a román katasztrófavédelemnek szánt Black Hawk típusú helikopter beszerzéséről írtak alá kedden keretmegállapodást a bukaresti belügyminisztériumban – tudatta a román Agerpres hírügynökség.

A szerződés összértéke 269 millió euró.

A közepes teherbírású, többcélú helikoptereket a PZL-Mielec repülőgépgyárban fogják gyártani, ahol a Sikorsky/Lockheed Martin Európának szánt Black Hawk helikopterei készülnek.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár felidézte, hogy a közbeszerzési eljárás 2018-ban kezdődött, majd miután senki sem jelentkezett az első kiírásra, tavaly januárban versenytárgyalást hirdettek, amelyen az olasz Leodnardo S.P.A. és az Airbus Helicopters Romania is részt vett. Előbbi sokkal drágábban csak nyolc helikoptert kínált, de az Airbus ajánlata is tíz százalékkal meghaladta a beszerzésre szánt pénzkeretet.

A harmadik ajánlat azonban megfelelőnek bizonyult, az államtitkár szerint kiváló képességekkel rendelkező, teherszállításra, súlyos állapotban lévő sérültek szállítására, vagy akár erdőtüzek oltására alkalmas helikopterekről van szó, amelyekben négy-négy hordágy fér el, alkalmasak akár a tengeri kutató-mentő akciókra is.

A Lucian Bode román belügyminiszter jelenlétében aláírt keretmegállapodás megkötésénél a PZL-Mielec, a Sikorsky és a Lockheed Martin vállalat képviselőin kívül Lengyelország, illetve az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének megbízottja is jelen volt.

A helikoptereket 2023 végén szállítják le, és hamarosan megkezdődik a pilóták és a műszaki személyzet kiképzése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: